NaslovnaUlogujte seRegistrujte sePostavite Oglas
 
postavite oglas

Posetite nase prijatelje:

Direktorijum - najveca baza kvalitetnih sajtova

<<<   >>>

Plac pod kosmajem

Cena: 00 eur

Objavljen: 06.03.2023

Pregleda: 207

Poslao/la: Natallija

Telefon:
064/123-4397

Pošaljite poruku

Pod Kosmajem, u mestu Rogača, prodaje se plac od 54 ara, sa predivnim pogledom. Do placa afalt i struja, a gradska voda u blizini. Uknjižen, vlasništvo 1/1…

Naše malo mesto Rogača, netaknut deo prirode, proteže se na obroncima Kosmaja. Selo koje se 'usudilo' da mu se najviše primakne i osloni na njega, a sam plac je izmedju livada i šuma.

Ovde ćete brzo zaboraviti ritam urbane sredine i u živopisnom okruženju uživati u prirodi. Priroda se stalno menja i uvek imate novo iskustvo. Zbog jedinstvenog okruženja ovoj vredan komad zemlje čeka vas da se osećate na njemu na drugi način i otkrivate prirodne lepote ovog kraja.

Dosta ljudi će reći da 'živimo' u bajci, to nije realnost, ali neka ih, svako ima svoju bajku, šta smo mi bez nje.

O Rogači

Sa svih strana Kosmaja, njegovim padinama, protežu se sela u ravnice pored rečica i potoka koje Kosmaj svojim izvorima pušta. Jedno od njih je selo Rogača. Široke pašnjake odavno ne gaze, ni konji, ni vojnici. 'Osvojili' su ih maslačci i ostalo livadsko cveće.

Rogača je starije naselje, ali pisani podaci o njoj postoje tek iz početka 18.veka. Na Langerovoj karti iz doba Austrijske vladavine (1718-1739.g.) ovo je naselje zabeleženo pod imenom Rogomiz. Inače za selo kažu da je dobilo ime po rogovima stoke koja je, u nekom razoblju, tu klana, a meso odvoženo na razne strane. Ili možda po biljci 'rogaču' koji je narod u davna vremena gajio da se prehrani. Bilo kako bilo, Rogača, selo pod Kosmajem, ostade sa tim imenom za sva vremena.

Rogača je naseljavana sa raznih strana. Stasavalo je selo u mirnim ili burnim vremenima i preživljavalo sve nedaće i breme koje su ona donosila i odnosila. Valjda se selo ljudima dopalo svojim izvorištima i rečicom Turijom koja teče i život znači, pevajući svojim potočarima koji su mleli žitarice.

Kada je umesto žetve sazrevalo ratovanje, ostajalo je selo šćućureno u svojoj muci i jadu od gladi, boleština, tudjinske sablje i granate. Uspevali su Rogačani i tada da se klone mržnje i zavade, da čuvaju jedni druge. Uvek je ponovo selo izrastalo sa žuljevitih ruku iz suza i pesme.

Tako je bilo nekada, a danas Rogača je najrazvijenije mesto u okrugu, koje ima crkvu, osnovnu školu, obdanište, ambulantu, apoteku, prodavnicu, kafane, fudbalski 'stadion', frizerski salon, govždjaru, poljo. apoteku, mehaničarsku radionicu… U Rogači preovladjuju novoizgradjene kuće i čiji se meštani uglavnom bave poljoprivrednom delatnošću.

Takodje, uvedena je gradska vodovodna mreža, gas, komunalno održavanje (kontejneri za smeće), ulična rasveta, asfaltirani su putevi, uredjena je crkvena porta, mali tereni za sportove u krugu škole, seosko groblje i kapela…

Rogača sa okolinom je na mapi Beogradske kulturne baštine, sa puno turističkog sadržaja (šetališta, restorani s domaćom kuhinjom, otvoreni bazeni…)

.